martes, 22 de abril de 2008

Sant Jordi

Em van demanar que recomanès un llibre i la veritat es que fa molt que volia recomanar aquest llibre, va sortir publicat fa sis mesos i el vaig comprar a la presentació mateixa que se'n va fer...











La consciència moral de Rússia no és una obra de ficció, ni molt menys una tediosa reflexió teòrica sobre la moral de l’imperi Putin, sinó una mostra del millor periodisme d’investigació de la ploma de l’Anna Politkòvskaia, la periodista russa assassinada fa un any i mig quan sortia de l’ascensor de casa seva. Aquesta obra es construeix entorn els articles clau que la periodista va escriure sobre Txetxènia i només està publicada en anglès i català ja què a la pròpia Rússia pocs s’atrevirien a comprar el llibre. Ni una gota de cessió a les amenaces, terroristes o governamentals. L’obra serveix també per comprendre amb precisió i en nomès cent pàgines les claus del conflicte txetxè. Un exemple per a tot estudiant de periodisme del compromís amb la veritat i contra l’opressió. Abans de la seva mort Politkovskàia va dir: “El meu ofici és buscar i escriure la veritat. En la Rússia d’avui has de dedicar-hi la vida o res (...). Qui prendrà el relleu?”.



El llibre va ser presentat per un company de l'Anna Politkòvskaia al CCCB pocs dies abans del 7 d'octubre del 2007, quan va fer un any de l'assassinat de la periodista.

Roberto Blanco

1 comentario:

Tomás dijo...

Qui va ser la bona ànima que me'l va deixar després de faltar, miserablement, a la presentació? Potser li calien un xic més de context als escrits, però el llibre val, i molt, la pena.

Tomás